Shared decision-making: Op weg naar herstelondersteunende verslavingszorg

In januari 2014 ging het project "Shared decision-making: Op weg naar herstelondersteunende verslavingszorg" van start. Dit project werd aangevraagd bij OGGPA vanuit de Provinciale Overleggroep Problematisch Middelengebruik.

 

Shared decision-making is een methode waarbij cliënt en hulpverlener gezamenlijk door alle fasen van besluitvorming gaan en waarbij beiden voorkeuren voor behandeling uitspreken, wat uiteindelijk resulteert in een gezamenlijk opgestelde behandelovereenkomst. Binnen het shared decision-making model wordt de expertise van cliënt en hulpverlener als gelijkwaardig beschouwd.


Bedoeling is een gedeeld verhaal te maken van dit project. In een werkgroep wordt samengelegd waar “shared decision-making” al wordt toegepast en wordt input gegeven over hoe binnen de verslavingszorg in provincie Antwerpen een model voor herstelondersteunende verslavingszorg kan worden ontwikkeld en uitgetest.

 

Griet Dereymaeker werd aangesteld om het project uit te voeren. Zij is psychologe in de resocialisatieafdeling voor mensen met een verslavingsprobleem bij PC Broeders Alexianen in Boechout. Griet zal vanuit de input van de werkgroep en bestaande literatuur een protocol rond shared decision making binnen de verslavingszorg uitwerken. Vervolgens is het de bedoeling dit protocol te laten proefdraaien binnen één of meerdere voorzieningen.

Een eerste draft van het protocol wordt voorgelegd op volgende bijeenkomst van de werkgroep op vrijdag 28 maart 2014, om 14u, in PC Broeders Alexianen Boechout.


Wie interesse heeft om op de hoogte gehouden te worden (bv. over werkbezoeken rond dit thema) of om deel te nemen aan de werkgroep, kan een mailtje sturen naar Griet Dereymaeker:
griet.dereymaeker@fracarita.org

Onderaan deze pagina kan u het projectvoorstel en twee PowerPointpresentaties over het project downloaden.
 Documentenpowered by Curiousgroup