Rapport beschikbaar: "CompuLsIve Computer use and Knowledge (CLICK) needs in Belgium"

ingevoerd op 07-02-2014

Dit eerste grootschalige onderzoek naar compulsief computergebruik in België werd uitgevoerd in het kader van het federaal onderzoeksprogramma drugs van Belspo. Diepgaandere kennis krijgen over dit onderwerp is immers cruciaal om een algemeen welzijnsbeleid te ontwikkelen dat zich bezighoudt met en aangepast is aan de preventie en genezing van compulsief internet- en computergebruik.

 

Uit dit onderzoek blijkt dat problematisch internetgebruik niet enkel voorkomt bij jongeren maar ook bij volwassenen. Een representatieve steekproef van 1000 Nederlandstalige en Franstalige volwassenen wijst uit dat 5,5% van de volwassen bevolking worstelt met het binnen de perken houden van zijn internetgebruik en 1% daarvan scoort zelfs zeer hoog op de Compulsive Internet Use Scale (CIUS). Binnen de onderzochte volwassenengroep is de gemiddelde problematische internetgebruiker 37 jaar oud en voornamelijk vrouwelijk (60%). Bij de volwassenen kampen ongeveer evenveel mensen met een gameprobleem als met overmatig gebruik van sociale netwerksites.


Verder zijn ook 1002 scholieren van 12 tot 17 jaar bevraagd. We stellen vast de groep compulsieve internetgebruikers groter is (9,5%) dan bij de volwassenen en 3% daarvan heeft een erg hoge CIUS-score. Bij de jongeren vinden we meer jongens terug in de groep problematische internetgebruikers (54,3%) dan meisjes (45,7%). De gemiddelde leeftijd is 15 jaar. Problematische internetgebruikers spenderen dubbel zoveel tijd online in vergelijking met leeftijdsgenoten. Ze voelen zich meer eenzaam en depressiever, minder zelfzeker, gaan minder graag naar school en behalen ook minder goede punten. Ouders van jongeren die kampen met problematisch internetgebruik zijn ook vaker alleenstaand of gescheiden. In vergelijking met de volwassenen is vooral gamegedrag problematisch bij jongeren, overmatige gebruik van sociale netwerksites komt op de tweede plaats.

 

Het rapport van het CLICK-onderzoek kan u nu ook downloaden via deze link.

 

terugpowered by Curiousgroup